2010-06-18

Greklands ekonomiska kris

  Ekonomiska krisen
Under många år så har Grekland valt att blunda och istället levt långt över sina tillgångar, pengar som inte fanns. Greklands val att blunda för den egentliga kris som rådde för redan några år sen har lett till att de i dagens läge ligger och kippar efter luft vid vattenytan. Trots den rådande krisen så delades generösa pensioner ut och finanspolitiken missköttes totalt. När Grekland valde att gå med i EMU-anslutningen så följde låga räntor med som toppen på isberget. Grekland har varit tvungna att låna enorma pengar utav sina grannar, pengar som de inte haft en chans att betala igen. När dessa skulder till de europeiska bankerna började komma upp till ytan så valde grekland att åter igen blunda och ringde istället in internationella investmentbanker som lyckades att frisera greklands ekonomiska redovisning.

Greklands sparåtgärder har lett till blodiga demonstrationer
Greklands regering har nu infört en desperat sparåtgärd. Detta har lett till stora protester med oroligheter samt våldsamheter som slutat blodigt där människor dött. Sparkraven innebär att man har höjt den nuvarande pensionsåldern, de offentliganställda har fått gå ner i sina löner och mycket mer, men trots detta så kommer man inte så långt. Grekland fick ett stödpaket innehållande 1000 miljarder kronor men inte ens det räcker till. Många menar att de större långivarna måste skriva ner skulderna som Grekland har hos dom om de ska kunna klara denna kris som de satt sig i.

 

 

Grekland nära en bankrutt
Om Grekland inte skulle lyckas lösa denna kris så måste grekland benämna sig som bankrutt och ställa in alla betalningar. Tragiskt nog så kan flera länder hamna i ett liknande öde inom en snar framtid. Spanien och Portugal står näst på listan över ekonomiskt krishotade länder. Spanien har dessutom lyckats kamma ihop en större skuld till utländska banker än vad Grekland har.

Sverige håller sig kvar
Sverige är ganska starkt och samarbetar inte med EMU. Men ändå så har kronan fått sig en riktig smäll då kronan är en valuta som de flesta överger så fort det börjar råda oro på den ekonomiska marknaden. Men trots detta så ser det ljust ut för den svenska kronan då den förväntas bli starkare då euron faller. På grund av detta så är risken stor för en höjning av räntorna i riksbanken redan i juli. Om den ekonomiska krisen fortsätter att sprida sig så kan det tillslut så till riktigt hårt mot återhämtningen från lågkonjunkturen och ge det svenska landets exportberoende en hård smäll.

Oro i den svenska privatekonomin
Sitter man som privatperson på stora lån så kan man känna sig lugn detta kan till och med leda till det bättre. Är man däremot en räntesparare så ser det lite sämre ut. Börserna världen över har fallit precis som stockholmsbörsen och aktiefonderna samt aktierna har sjunkigt i sina värden. Sparar man långsiktigt så behöver man inte oroa sig men om man däremot sparar kortsiktigt så kan det vara smart att börja sälja aktier och aktiefonder då krisen inte är över än och risken för en ny kris är stor.

Läs mer om hur detta påverkar de svenska turisterna